Какво е коклюш и с какви изследвания се диагностицира

Коклюшът (пертусис) или така наречената магарешка кашлица е изключително заразно бактериално заболяване, причинено от бактерията *Bordetella pertussis*. Характеризира се най-вече със сериозна и тежка кашлица с хриптене и тежко дишане. Mоже да продължи няколко седмици или дори месеци. Коклюшът е особено опасен за новородени бебета и малки деца, при които може да предизвика сериозни усложнения, включително пневмония, мозъчно увреждане или летален край.

Симптомите на коклюша обикновено се развиват в няколко етапа, започвайки с леки признаци, подобни на обикновената настинка: запушен нос, кашлица, лека треска и общо неразположение. След няколко седмици, кашлицата става по-интензивна и характерна. Пристъпите на кашлица могат да завършват със специфичен дълбок и хриптящ звук, когато човек се опитва да диша въздух след пристъпа.

Профилактиката и контролът на коклюша включват ваксинация, която е част от стандартните имунизационни програми в много страни – в това число и в България. Ваксините против коклюш обикновено се прилагат в ранна детска възраст и са част от комбинирани ваксини. Препоръчва се подсилваща доза спрямо имунизационния календар.

Лечението на коклюш обикновено включва антибиотици, които могат да помогнат в ранните стадии на болестта и да намалят заразността. За съжаление те имат ограничено въздействие върху продължителността и интензивността на кашлицата, ако болестта е в напреднал етап. Поддържащото лечение включва грижи за улесняване на кашлицата и поддържане на адекватна хидратация и хранене.

Диагностицирането на коклюш с PCR тест (полимеразна верижна реакция) е ефективен метод за откриване на ДНК на бактерията *Bordetella pertussis*, причинителя на заболяването. PCR е изключително чувствителен и специфичен метод, който може да идентифицира наличието на патогена дори при много ниски концентрации в пробата и се предлага от Лаборатория Рамус.

PCR тестовете са полезни в началните стадии на коклюш. Освен това, те помагат за потвърждаване на диагнозата, дори когато симптомите не са типични, което е често при ваксинирани лица или при възрастни. Така PCR анализът подобрява точността на диагностициране и позволява по-ранно начало на подходящо лечение.

Материалът взет във филиал на Лаборатория Рамус може да е храчка или назофарингеален секрет, а резултатите излизат до 2 работни дни.
Информирането за симптомите на коклюш и важността на ваксинацията могат да помогнат за увеличаване на покритието и предпазване на обществото, най-вече на най-застрашените и невинни – новородени бебета и малки неваксинирани деца.

В Лаборатория Рамус се прави и кръвен тест за антитела срещу токсините на Anti-Bordetella pertussis Toxin IgA, Anti-Bordetella pertussis Toxin IgG, като резултатите за тях излизат до 5 работни дни.

В допълнение, ето някои съвети как да се предпазите от коклюш:
1. Ваксинация – най-добрата защита за новородените е ваксинацията на бременната жена. Ваксината може да се постави във всеки етап на бременността;
2. Отлична хигиена – редовното миене на ръцете и дезинфекция може да помогне за ограничаването на заразата;
3. Избягване на контакт с болни хора.

 

Skip to content