Серотонин в урина

Резюме за серотонин в урина

Алтернативни наименования на теста Serotonin, 5-HT, 5-hydroxytryptamine (urine)
Метод LCMS
Мерна единица µg/L
Референтна стойност <200  µg/L
Необходим материал 24-часова урина
Ограничения Изброени са по-долу
Интерференции Изброени са по-долу
Резултат Получава се в рамките на 10 работни дни от деня, в който е даден материал за изследване

 

Какво представлява серотонинът?

Серотонинът е невротрасмитер, който се образува от аминокиселината триптофан. Играе роля в запаметяването,  настроението, регулира телесната температура, сексуалното поведение, цикъла бодърстване-сън, храненетo, заздравяването на рани и др. Дефицитът му води до депресия, тревожност, мания. Произвежда се в мозъка, гастроинтестиналния тракт и белия дроб. Метаболизира се в черния дроб до метаболити, основно 5-HIAA (5-хидроксииндолоцетна киселина), която се екскретира чрез урината.

 

Показания за провеждане на изследването:

Изследването се провежда при съмнение за карциноиден тумор. Симптомите включват зачервяване на лицето и шията, ускорен сърдечен ритъм, хрипове, кашлица, затруднено дишане, диария, коремна болка, гадене, повръщане. Използва се за диагностициране и проследяване на карциноидни тумори, които произвеждат серотонин. Може да се назначи успоредно с 5-HIAA.

 

Подготовка за изследването:

Необходимо е събиране на 24-часова урина /диуреза/. Пациентът изхвърля първата сутрешна урина, след което всяко следващо уриниране се събира в съд за период от 24 часа. На следващата сутрин първата урина също трябва да се добави към общото количество. Препоръчително е урината да бъде съхранявана в хладилник. Измерва се общото ѝ количество, записва се и се съобщава в милилитри в лабораторията. Занася се контейнер с около 10-15 мл от общото количество урина.

  • 3 дни преди провеждане на изследването трябва да бъдат спрени храни, богати на серотонин като: авокадо, ананас, банан, слива, грейпфрут, пъпеш.
  • Лекарства, които повлияват нивата на серотонин: морфин, МАО-инхибитори, метилдопа, литиеви препарати. Необходима е консултация с лекуващия лекар преди приемът на някой от изброените медикаменти да бъде спрян.

 

Интерпретация на резултатите

  • Повишени стойности се наблюдават при карциноидни тумори.
  • Резултатите от изследването служат и за проследяване ефекта от терапията при вече диагностициран тумор.

 

 

Skip to content