Всеки десети кръвен тест за лаймска болест е с положителен резултат

10% са и положителните за лаймска болест изследвани кърлежи, показват още данните на „Рамус“ за последните три месеца

02.07.2024 г.

Всеки десети кръвен тест за лаймска болест е с положителен резултат. Това показват данните от изследвалите се за лаймска болест пациенти през месеците април, май и юни т. г. в лабораториите на „Рамус“ в София и страната. Направените кръвни тестове в този период са 3451 като при 343 от тях резултатът е положителен. За същия период на миналата година за лаймска болест са се изследвали 2596 души като положителен резултат е установен при 555 от тестовете. „Тази година се отчита сериозен ръст при изследването на пациентите за лаймска болест, защото българите стават все по-отговорни и внимателни към здравето си. Тенденцията се наблюдава с особена сила след пандемията от ковид“, заяви управителят на „Рамус“ доц. д-р Росен Михайлов.

Във филиалите на „Рамус“, които в страната са над 300, се извършва също изследване за лаймска болест на кърлежите, донесени от пациентите. И при изследваните паразити се наблюдава сериозен ръст. През месеците април, май и юни т. г. са изследвани 1594 кърлежа, от които положителни за лаймска болест са 154. За същия период на миналата година са изследвани 674, от които положителни са били 66 кърлежа.

Лаймската болест е една от най-често предаваните с кърлежи инфекции в България, а лечението се определя от стадия на болестта. Установено е, че над 30% от кърлежите носят зараза като причина за това е основно бактерията Borrelia burgdorferi. Тя се предава само и единствено чрез ухапване от кърлеж. Ако намерите кърлеж по себе си или по домашния ви любимец, е много важно след като бъде изваден, да бъде и изследван, съветват специалистите на „Рамус“.

Skip to content