Софиянци и гости на столицата получиха в навечерието на 24 май брошура за създаването на българската азбука

Софиянци и гости на столицата получиха днес, в навечерието на 24 май, брошура за създаването на българската азбука, изготвена по проект на лаборатория „Рамус“ с помощта на Института за български език. В съвместна инициатива с Центъра за градска мобилност на специално създадена „Спирка на азбуката“ на пл. „Славейков“ служители на „Рамус“ раздаваха информационния материал. За делото на светите равноапостоли Кирил и Методий с интерес прочетоха много деца и по-големи ученици. 

Днес нашата кирилица се използва от около 300 милиона души в цял свят, а на светите братя дължим не просто азбуката ни, но и нашето национално самочувствие. Благодарение на Кирил и Методий и техните последователи сме носители на уникална европейска и световна култура.  

Според данни на Министерството на образованието и науката, предоставени на „Рамус“, хиляди български деца и ученици учат български език днес и в близо 400 български неделни училища в 55 държави на шест континента – Австралия, Азия, Европа, Африка, Южна Америка и Северна Америка. Български език и литература в момента се преподава и в 28 чужди университета. Командированите лектори преподават български език на чужденци на два континента – в Европа и в Азия (в 17 държави в Европа и 3 държави в Азия – Япония, Индия и Азербайджан), показват още данни на МОН.

Информационната брошура за делото на Кирил и Методий утре ще бъде предоставена на всеки един пациент, който ще посети филиалите на „Рамус“ в София и страната.

Skip to content