Лаборатория Рамус с почит към делото на Кирил и Методий, на 24 май всеки наш пациент в София и страната ще получи брошура за създаването на азбуката ни

Екипът на „Рамус“ ще почете делото на светите равноапостоли Кирил и Методий като на 24 май всеки пациент, пристигнал за изследвания във веригата лаборатории в София и страната, ще получи брошура, посветена на създаването на нашата азбука. Проектът бе осъществен с помощта на Института за български език, откъдето бе предоставена важна информация по темата. 

Днес кирилицата се използва от около 300 милиона души в цял свят – в Сърбия, в Република Северна Македония, Черна гора, Руската федерация, Монголия и други. През 2007 г. кирилицата стана третата официална азбука на Европейския съюз след латиницата и гръцката азбука. Тя е българският принос в развитието на световната цивилизация и култура, се посочва в брошурата, която ще бъде разпространена в над 300 собствени филиала на „Рамус“ у нас.

24 май е един от най-светлите официални български празници, който отбелязваме от 1851 г. всяка година. Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност е специален за „Рамус“, защото е ярък символ на българския национален дух, независимост и прогрес. Всеки ден екипът ни работи в името на науката, медицината и общественото здраве, такава е мотивацията ни и занапред, се акцентира още в брошурата.

На 23 май, ден преди празника на светите братя Кирил и Методий, при съвместна инициатива с Центъра за градска мобилност служители на „Рамус“ ще раздават информационния материал за българската азбука на специално създадена „Спирка на азбуката“. В 11 ч. утре, четвъртък, на спирката на трамваите на площад „Славейков“ всеки пътник или минувач ще получи материала за буквите. 

Информацията за буквите ще бъде раздавана и при съвместна инициатива с Центъра за градска мобилност на пл. „Славейков“ утре (23.05.2024г.) в 11 часа.

 

Skip to content