Коронавирус – какво трябва да знаем?

Коронавирусът изглежда че се предава главно чрез въздушни капчици, когато хората кихат, кашлят или издишат. Инкубационният период за коронавирус 2019-nCoV (т.е. времето от контакта с болен и появата на симптоми) понастоящем се изчислява на между 2 до 12 дни.
Заразяването с коронавирус не означава задължителна смърт. Има излекувани хора.
В света има много по-опасни инфекции от тази, които светът преживява в момента (напр. Ебола вирус). В България са предприети всички необходими мерки за контрол на разпространението на инфекцията.

Кога и как се прави изследване?
Изследването за доказване или отхвърляне на инфекция с коронавирус не е желателно да се прави по собствено желание.
Изследването на пациенти за коронавирус се назначава от лекар при наличие на определени критерии или симптоми на заболяването.
Изследването на безсимптомни пациенти (без оплаквания) ще даде отрицателен резултат, дори и при налична инфекция, поради характеристиките на вируса, т.е. ще даде фалшиво отрицателен резултат, защото броят на вирусните частици в началото на заболяването може да не е достатъчен, за да даде положителен резултат.

Прием на пациенти в „СМДЛ РАМУС“ ООД
Прием на пациенти за доказване или отхвърляне на инфекция с коронавирус, се осъществява само в централата на лабораторията в гр. София, ж.к. Дружба 1, ул. „Капитан Димитър Списаревски“ 26. За целта е обозначена отделна манипулационна.
Пациентите могат да бъдат приети само в работните дни сутрин между 8:00 – 12:00 часа.
Приемът на пациенти се осъществява само през отделният, специално обозначен за целта отделен вход.

Къде може да се намери достоверна информация?
Пълна информация за заболяването е налична на страницата на Министерство на здравеопазването:
https://www.mh.government.bg/bg/covid-19/

Начини за намаляване на риска от заболяване:

Измивайте редовно ръцете си с вода и сапун или използвайте дезинфектант за ръце на алкохолна основа преди ядене, след използване на тоалетна и след контакт с животни;

Избягвайте близък контакт и спазвайте разстояние (минимум 1 м) от болни хора, особено по отношение на хора с кашлица;
Избягвайте места със струпване на много хора и масови прояви;
Избягвайте да докосвате очите, устата и носа си особено след допир на ръцете Ви до повърхности, предмети и т. н.;
При кихане и кашляне спазвайте добра респираторна хигиена, т. нар. респираторен етикет – закривайте устата и носа си с еднократни хартиени кърпи за нос, които след употреба изхвърлете незабавно и измийте ръцете си. При невъзможност, използвайте ръкава на носената дреха – свийте ръката в лакътната става, така че предмишницата Ви да покрие носа и устата. Не използвайте дланта на ръката си. Уверете се, че Вие и лицата около Вас правилно прилагате препоръката;
При поява на висока телесна температура, кашлица или затруднено дишане потърсете незабавно медицинска помощ, позвънете преди посещение при лекар и задължително информирайте медицинските специалисти за пътуване в области и държави със случаи на COVID-19, продължителност на престоя, евентуални контакти с болни; Използвайте маска, закриваща устата и носа. След поставянето ѝ избягвайте да я докосвате, а след сваляне веднага я изхвърлете и измийте ръцете си; Избягвайте използването на обществения транспорт;
В случай, че симптомите на респираторна инфекция се появят по време на полет, информирайте незабавно за това екипажа на самолета.

Skip to content