Близо всеки пети PCR тест за коклюш в „Рамус“ е положителен

Близо всеки пети PCR тест за коклюш или 17% от изследваните пациенти за заразното заболяване в лабораториите на „Рамус“ в страната са с положителен резултат. Това показва анализ на данните за периода от 1 април до 8 май. Управителят на „Рамус“ доц. д-р Росен Михайлов посочи, че в началото на вълната от инфекцията близо 30 % от тестовете са били положителни, което говори за динамиката на развитието на въздушно-капковото заболяване.

Модерната апаратура, с която разполага веригата от лаборатории в цялата страна, позволява бърз, точен и верен резултат в рамките на два работни дни. За диагностицирането на коклюш в „Рамус“ се прилага PCR тест (полимеразна верижна реакция), който е ефективен метод за откриване на ДНК на бактерията Bordetella pertussis, причинител на заболяването. PCR е изключително чувствителен и специфичен метод, който може да идентифицира наличието на патогена, дори при много ниски концентрации в пробата. За целта е необходимо да се осигури материал – храчка или назофарингеален секрет, които се взимат в лабораторията.

PCR тестовете са полезни в началните стадии на коклюш, дори в дните преди клиничната изява на заболяването. Освен това помагат за потвърждаване на диагнозата, дори когато симптомите не са типични, което е често при ваксинирани лица или при възрастни. Така PCR анализът подобрява точността на диагностициране и позволява по-бързо прилагане на лечение. В лаборатория „Рамус“ се провежда успоредно изследване за Bordetella pertussis, Bordetella parapertussis и Bordetella holmesii при всеки пациент.

Коклюшът е особено опасен за новородени и малки деца, при които може да доведе до опасни усложнения. В този контекст при симптоми като сериозна и тежка кашлица с хриптене и тежко дишане, която е продължителна, се препоръчва изследване за коклюш. В лабораториите „Рамус“ се извършва и кръвен тест за антитела срещу токсините на Anti-Bordetella pertussis Toxin IgA и Anti-Bordetella pertussis Toxin IgG като резултатите са готови до 5 работни дни. Важно е да се отбележи, че откриването на острата инфекция с кръвен тест става най-рано 4 седмици след началото й. Границата на антителата (титър) трябва да е над 100 единици, за да се говори за инфекция. 

Титърът може да е висок след ваксинация с ацелуларната ваксина (която се използва в момента), също и при кърмачета, което се дължи на антитела, преминали през плацентата при вътреутробното развитие. При много възрастни инфекцията може да премине асимптоматично – без типичната кашлица, но при тях също могат да се открият високи нива на антитела. Препоръчва се, когато те са между 40-100 единици, изследването да се повтори след 10 дни и ако се наблюдава повишаване над 20%, може да се мисли за инфекция.

 

Skip to content