5-хидроксииндолоцетна киселина

Резюме за 5-хидроксииндолоцетна киселина

Алтернативни наименования на теста 5-HIAA, 5-hydroxyindoleacetic acid
Метод LCMS
Мерна единица mg/24h
Референтна стойност <8 mg/24h
Необходим материал 24-часова урина
Условия за пробовземане Описани са по-долу
Ограничения Описани са по-долу
Интерференции Описани са по-долу
Резултат Получава се в рамките на 10 работни дни от деня, в който е даден материал за изследване

Какво представлява 5-хидроксииндолоцетната киселина?

5-хидроксииндолоцетната киселина представлява първичен метаболит от разграждането на серотонина. Серотонинът е невротрасмитер, вазоконстриктор, играе роля в цикъла бодърстване-сън и настроението. Произвежда се основно в мозъка, но също и от специализирани клетки в бронхите и гастроинтестиналния тракт. Разгражда се в черния дроб до метаболити, включително 5-HIAA, която се екскретира чрез урината.

Показания за провеждане на изследването:

Изследването се провежда при зачервяване на лицето и шията, ускорен сърдечен ритъм, хрипове, кашлица, затруднено дишане, диария, коремна болка, гадене, повръщане. Използва се за диагностициране и проследяване на карциноидни тумори, които произвеждат серотонин. Може да се назначи успоредно с изследване на серотонин и хромогранин А.

Подготовка за изследването:

Необходимо е събиране на 24-часова урина /диуреза/. Пациентът изхвърля първата сутрешна урина, след което всяко следващо уриниране се събира в съд за период от 24 часа. На следващата сутрин първата урина също трябва да се добави към общото количество. Препоръчително е урината да бъде съхранявана в хладилник. Измерва се общото ѝ количество, записва се и се съобщава в милилитри в лабораторията. Занася се контейнер с около 10-15 мл от общото количество урина.

  • 3 дни преди провеждане на изследването трябва да бъдат спрени храни, богати на серотонин като: авокадо, ананас, банан, слива, грейпфрут, пъпеш.
  • Лекарства, които повишават нивата на 5-HIAA са: диазепам, кофеин, никотин, ацетаминофен, ефедрин, фенобарбитал, резерпин, фенацетин, напроксен, метамфетамин, флуоурацил, мелфалан, фенметразин, фентоламин и др.
  • Лекарства, които понижават нивата на 5-HIAA са: аспирин, кортикотропин, етилов алкохол, леводопа, метилдопа, промазин, МАО-инхибитори, трициклични антидепресанти, фенотиазин, хепарин, изониазид, хлорпромазин, хидроксифенилоцетна киселина и др.

Необходима е консултация с лекуващия лекар преди да се прекрати лечението с някой от изброените по-горе медикаменти.

Интерпретация на резултатите

  • Повишени стойности се наблюдават при карциноидни тумори.
  • При пациенти на лечение, понижените нива на 5-хидроксииндолоцетната киселина означават, че лечението е успешно, докато повишените такива – обратното.
Skip to content