4-андростендион

Резюме за 4-андростендион

Алтернативни наименования на теста 4-androstendione
Апарат Immulite 2000
Метод CLIA
Мерна единица ng/mL
Референтна стойност Жени: 0,1 – 3,30 ng/mL;

Мъже: 0,6 – 3,10 ng/mL.

Необходим материал Кръвен серум
Условия за пробовземане Сутрин на гладно
Ограничения Хемолизирана проба, липемичен серум
Резултат Получава се в деня, в който е даден материал за изследване

Какво представлява 4-андростендионът?

4-андростендионът е хормон, който се произвежда от надбъбречната жлеза и гонадите и е прекурсор на тестостерона и естрона. Има по-слаба андрогенна активност от тази на тестостерона. През пубертета при мъжкия пол физиологично се повишава, като основно се образува от тестисите. При жените 4-андростендионът се синтезира от надбъбрека и яйчниците. Овариалната секреция се стимулира от ЛХ (лутеинизиращия хормон), променя се по време на менструалния цикъл, намалява през менопаузата. Серумната му концентрация проявява денонощни колебания с най-високи стойности сутрин.

Показания за провеждане на изследването:

Изследването се провежда при признаци на вирилизация /мъжки вторични полови белези при жени/, хирзутизъм, олиго-аменорея, акне, безплодие, при забавен или ранен пубертет. Изследването на 4-андростендион заедно с други полови хормони служи за диагностика  на андрогенитален синдром, синдром на овариална поликистоза, диагностика и проследяване на ефекта от лечението при ВНХ /вродена надбъбречна хиперплазия/.

Подготовка за изследването:

Кръвна проба се взима сутрин на гладно. При жените е препоръчително изследването да се проведе една седмица преди или след менструация.

Интерпретация на резултатите:

Повишени стойности се наблюдават при: ВНХ /вродена надбъбречна хиперплазия/, поликистозен овариален синдром, всички форми на хирзутизъм при жени (с изкл. на идиопатичния), синдром на Кушинг, ектопични АКТХ-продуциращи тумори, андроген-секретиращи надбъбречни или гонадни тумори.

Понижените нива на хормона могат да доведат до неправилно развитие в периода на пубертета и при двата пола.

Skip to content