Кортизол в серум

Резюме за кортизол в серум

Алтернативни наименования на теста Cortisol (serum)
Метод CMIA
Апарат Alinity
Мерна единица µg/dL
Референтна стойност Сутрин 7:00 ч.-9.00 ч.:  3.7-19.4 μg/dL;

Следобед 15.00 ч.-17.00 ч.: 2.9-17.3 μg/dL.

Необходим биологичен материал Кръвен серум
Условия за пробовземане Сутрин на гладно (описани са по-долу)
Интерференции Амфетамин, кофеин, алкохол, естрогени, орални контрацептиви, барбитурати, антиепилептични медикаменти, Верапамил, спиронолактон, глюкокортикоиди (преднизолон, дексаметазон, преднизон) и др.
Резултат Получава се в същия ден, в който е даден материал за изследване

 

Какво представлява кортизолът?

Кортизолът е глюкокортикоид, който се секретира от кората на надбъбречните жлези под влияние на адренокортикотропния хормон, отделен от хипофизата. От своя страна секрецията на АКТХ се стимулира от хипоталамуса чрез кортикотропин рилизинг хормон. Кортизолът е стероиден хормон (,,хормон на стреса‘‘),  който участва в отговора на организма към стрес, регулиране на метаболизма на глюкозата, липидите и протеините, в цикъла бодърстване-сън,  поддържането на кръвното налягане, подобрява диурезата, потиска възпалителните процеси. Има денонощен ритъм на секреция с най-високи стойности сутрин.

 

Показания за провеждане на изследването:

Изследването се провежда при заболявания на хипоталамо-хипофизно-надбъбречната ос успоредно с изследване нивата на адренокортикотропния хормон (АКТХ). Измерването нивата на кортизола служи за мониториране на пациенти на продължително кортикоидно лечение, както и при такива със съмнение за остра или хронична надбъбречна недостатъчност.

Повишени нива на кортизол (хиперкортицизъм) се наблюдава при синдром на Кушинг с характерни признаци като ,,лунообразно лице‘‘, затлъстяване, хирзутизъм при жени, адинамия, повишено артериално налягане, психични разстройства и др.

При понижени нива на кортизол (хипокортицизъм) са налице признаци на понижено артериално налягане, сънливост, загуба на тегло и апетит, слабост и др.

 

Подготовка за изследването:

Кръвна проба се взима сутрин на гладно от 7:00 ч. до 9:00 ч. поради епизодичната секреция на хормона без прием на медикаменти, храна, кафе и напитки. Проба може да се вземе в сутрешните и следобедните часове в един и същи ден, т.нар. кортизолов профил.

 

Интерпретация на резултатите:

  • Повишени нива на серумния кортизол в съчетание с:
  • повишени нива на плазмения АКТХ – АКТХ-зависим хиперкортицизъм (аденом на хипофиза, ектопична секреция);
  • понижени ниава на плазмения АКТХ – АКТХ-независим хиперкортицизъм (тумор на надбъбрека, прием на кортикостероиди).
  • Понижени нива на серумния кортизол в съчетание с:
  • повишени нива на плазмения АКТХ – първична надбъбречна недостатъчност (Адисонова болест), късни форми на вродена надбъбречна хиперплазия;
  • понижени нива на АКТХ – вторична надбъбречна недостатъчност (,,бял“ Адисон).
Skip to content