Антимюлеров хормон

Резюме за Антимюлеров хормон

Алтернативни наименования на теста AMХ, anti-mullerian hormone (AMH)
Апарат Cobas e411
Метод ECLIA
Мерна единица ng/mL
Референтна стойност Референтната граница е различна в зависимост от пола и годините на пациента
Необходим материал Кръвен серум
Условия за пробовземане Сутрин на гладно
Резултат Получава се в деня, в който е даден материал за изследване

 

Какво представлява Aнтимюлеровият хормон?

Антимюлеровият хорон е гликопротеин, който се образува от гранулозните клетки на яйчника и се секретира през целия менструален цикъл при жените и от Сертолиевите клетки при мъжете. В преднаталния период играе роля в половата диференциация. Пикът на неговата концентрация при жените е около 25-35-годишна възраст. АМХ е най-надеждният маркер за ,,яйчниковите резерви“, т.е. отразява броя и качеството на наличните примордиални фоликули в яйчниците.

Показания за провеждане на изследването:

Изследването на АМХ се провежда при: новородени с двустранен крипторхизъм, конституционално забавен пубертет, конгенитален хипогонадизъм, с-м на Клайнфелтер, при олиго-аменорея, инфертилитет, маркер за отговор на яйчниците при овариална стимулация при ин витро процедура,  при гранулозо-клетъчни тумори, индикатор на функцията на Сертолиевите клетки, проследяване на овариектомизирани пациенти. По преценка на лекар може успередно с него да бъдат изследвани инхибин Б, ФСХ, естрадиол и др.

Подготовка за изследването:

Кръвна проба се взима сутрин на гладно по всяко време на менструалния цикъл при жени и не се влияе от хормон-заместваща терапия.

Интерпретация на резултатите

Повишени стойности се наблюдават при: синдром на овариална поликистоза, гранулозо-клетъчни тумори (рак на яйчника).

Понижени нива на хормона се регистрират при: предстоящо настъпване на менопауза, преждевременна яйчникова недостатъчност, фоликуларно увреждане.

Skip to content