Чревен микробиом

Човешкото тяло е дом на милиони бактерии, вируси и гъбички. Някои от тях се свързват с различни заболявания, други са изключително важни за нашето здравословно състояние и имунна система. Сборът от всички микроорганизми се нарича ​​микробиота, а съвкупността от генетичната информация на тези микроорганизми се нарича микробиом. Чревен микробиом е съвкупността от генетичната информация на всички микроорганизми, който живеят в червата.

Развитието и оформянето на чревния микробиом започва с раждането на човек и продължава през целия му живот. Той не остават статичен, а продължава да се променя с годините. Голям брой инфекциозни, имунни и метаболитни заболявания, са свързани с микробиомни промени в най-гъсто колонизираното място на тялото – червата. Дисбалансът на чревния микробиом може да доведе до нарушено храносмилане, повишено телесно тегло, високи нива на кръвна захар и холестерол, отпадналост, безсъние, понижен жизнен тонус и забавени реакции. Нарушеният микробиом може да ни направи по-податливи на стрес и дори може да стане причина за изпадане в депресивни състояния. Последните изследвания сочат, че дисбалансът при чревните бактерии се свързва с псориазис, розацея, атопичен дерматит и акне.

Чревният микробиом може да повлиява телесното тегло

Няколко известни проучвания показват, че чревният микробиом при еднояйчни близнаци, от който единият е слаб, а другия със затластяване се различават. Интересното е, че когато микробиомът от затлъстелия близнак се прехвърли на мишки, те натрупват повече тегло от тези, които са получили микробиома на слабия близнак, въпреки че и двете групи са се хранили с една и съща храна. Тези проучвания показват, че микробиомната дисбиоза може да играе роля в увеличаването на телесното теглото.

Чревният микробиом влияе на здравето на червата

Микробиомът може да да играе важна роля при някои чревни заболявания като възпалително заболяване на червата (IBD) и синдром на раздразнените черва (IBS). Подуването, спазмите и коремната болка, които изпитват хората със синдром на раздразнените черва, може да се дължат на чревен дисбаланс. Това е така, защото микроорганизмите произвеждат газове и химикали, които допринасят за симптомите на чревен дискомфорт. Въпреки това някои от,,добрите’’ бактерии – бифидобактериите и лактобацилите (намират се в пробиотиците и киселото мляко) могат да подобрят здравето на червата.

Чревният микробиом може да повлиява здравето и работата на сърцето

 Редица изследвания показват, че някои от микроорганизмите в червата регулират нивата на добрия HDL холестерол и триглицеридите.  Други микроорганизми от чревния микробиом могат да произвеждат триметиламин N-оксид (TMAO). TMAO е съединение, което допринася за запушване на артериите и може да доведе до развитието на атеросклероза с последващ инфаркт или инсулт.

Чревният микробиом може да помогне за контролиране нивата на кръвната захар и за намаляване на риска от диабет

Скорошно проучване изследва 33 новородени, които имат генетично висок риск от развитие на диабет тип 1.Установява се, че нивата на редица нездравословни бактериални видове са се повишили, а разнообразието на чревния микробиом е спаднало внезапно точно преди началото на диабет тип 1.

Друго проучване установя, че дори когато хората ядат еднакви храни, кръвната им захар може да варира значително. Това може да се дължи на различните видовете микроорганизми в червата им.

Чревният микробиом може да повлиява здравето и работата  на мозъка

Някои видове чревни бактерии могат да помогнат за производството на невротрансмитери в мозъка. Например, серотонинът познат е още като „хормонът на щастието” е антидепресант невротрансмитер, който се произвежда предимно в червата.

Редица проучвания показват, че хората с различни психологически разстройства имат различен чревен микробиом в сравнение със здравите хора. Това предполага, че чревният микробиом може да повлиява здравето на мозъка.

Чревният микробиом играе важна роля за нaшето здраве, като помага за контролиране на храносмилането и е от полза за имунната, кардиоваскуларната и нервна система. Дисбалансът между ,,добри’’ и ,,лоши’’ микроорганизми в червата може да допринесе за наддаване на тегло, висока кръвна захар, висок холестерол и други нарушения.

Skip to content