Хромогранин А

Резюме за ХРОМОГРАНИН А

Алтернативни наименования на теста Chromogranin A, CgA
Мерна единица ng/ml
Референтна стойност < 100 ng/ml
Необходим материал Пълна кръв ЕДТА
Условия за пробовземане Сутрин на гладно
Ограничения Една седмица преди провеждане на изследването трябва да бъде спрян приемът на лекарства от групата на инхибиторите на протонната помпа (Омепразид), Н2-блокерите (циметидин, рамитидин), инхибиторите на обратното захващане на серотонин
Резултат Получава се в рамките на 10 работни дни

 

Какво представлява Хромогранин А?

Хромогранин А е протеин, който се синтезира от невроендокринните клетки, които са разположени в различни органи. Тези клетки секретират хормони в отговор на стимули от нервната система. Хромогранинът има циркаден ритъм на секреция с най-ниски стойности сутрин и по-високи нива следобяд и късно вечерта. Отделя се чрез бъбреците. Той се използва като туморен маркер. Изследването може да бъде назначено в комбинация с неврон-специфична енолаза или 5-хидроксииндолоцетна киселина (5-HIAA).

 

Показания за провеждане на изследването:

Изследването на Хромогранин А се провежда при съмнение за наличие на невроендокринен тумор (особено карциноидни тумори), както и за проследяване на отговор на терапията или появата на рецидив. Изследването се препоръчва при признаци на зачервяване на лицето и шията, симптоми от страна на гастроинтестиналния тракт, дихателната система. Изследването се провежда и при съмнение за феохромоцитом, някои хипофизни тумори, както и като допълнителен показател за прогнозиране преживяемостта при карцином на простата.

 

Подготовка за изследването:

Кръвна проба се взема сутрин на гладно. Необходимо е една седмица преди провеждане на изследването да бъде спрян приемът на медикаменти от групата на инхибиторите на протонната помпа като Омепразид, както и Н2-рецепторните антагонисти (рамитидин, циметидин) и инхибиторите на обратното захващане на серотонин.

 

Интерпретация на резултатите:

Повишени стойности се наблюдават при карциноидни тумори, които се образуват основно в храносмилателния тракт (стомах, черва, панкреас) или белите дробове, както и феохромоцитом. Туморният обем и високият пролиферативен индекс са свързани пропорционално с нивата на показателя.

Стойностите могат да бъдат повишени и при възпалителни заболявания на червата, хроничен бронхит, чернодробно заболяване, бъбречна недостатъчност.

Skip to content