Ротавируси и аденовируси

Ротавируси

Повечето деца в Европа и други развити страни се срещат с ротавирус поне веднъж до 5 годишна възраст. Ратовирусите са широко разпространени и високо контагиозни, т.е. лесно предизвикват инфекция. Те са един от честите причинители на гастроинтестинални инфекции. Най-вече засягат деца от 6-месечна до 5-годишна възраст. Както при всяка подобна инфекция така и в този случай най-малките деца, до 6 месечна възраст, са защитени от майчините антитела, предадени по време на вътреутробното развитие.

Инфекцията се предава чрез замърсена храна, вода, повърхности и предмети. Това е една от болестите на „мръсните ръце“. Ротавирусната инфекция е по-честа в есенно-зимният сезон, когато децата пребивават по-дълго в затворени помещения и имат тесен контакт помежду си.

Ротавирусите имат афинитет към клетките на чревната лигавица, т.е. повърхността на чревната стена и като всеки друг вирус, навлизат в клетката, размножават се в нея и я разрушават. Така лигавицата на гастроинтестиналният тракт се уврежда много бързо, което води до нарушено храносмилане и загуба на течности. Основните симптоми са повръщане и чревно разстройство, съпроводени от температура и обща отпадналост. Най-често заболяването започва остро, с болки в коремната област, спазми, усилена перисталтика и други. Това е така нареченият ротавирусен гастроентерит. Заболяването продължава около 5 дни.

Аденовируси

Аденовирусните инфекции могат да протичат с различна клинична картина: – инфекция на горни и долни дихателни пътища, гастроинтестиналният тракт, лимфна тъкан, конюнктиви, много по-рядко се засяга черният дроб.

Аденовирусите са относително устойчиви на температурно влияние. Основните пътища за разпространение са въздушно-капков и фекално-орален. Подобно на ротавирусите, аденовирусите се предават чрез замърсена вода, въздух, хранителни продукти, кърпи за лице, замърсени ръце.

Инкубационният период е от 3 до 7 дни. Преобладават инфекциите дихателните пътища, относително по-рядко конюктивит, при възрастни индивиди. Конюнктивитът протича тежко и продължително. Пневмонията е също усложнение, което е по-често при възрастни лица.

Skip to content