Протромбиново време (ПВ u IN), Prothrombin time (PT), International normalized ratio (INR)

РТ (протромбиново време)
INR (международно нормализирано отношение)

РТ и INR са показатели, които оценяват външния път на коагулация. В кръвосъсирването участват няколко вида протеини – коагулационни фактори. За нормално кръвосъсирване е необходимо достатъчно количество от всеки коагулационен фактор и всеки трябва да функционира правилно. Ако коагулационните фактори са твърде малко това може да доведе до прекомерно кървене или ако са твърде много – прекомерно съсирване. РТ и INR оценяват коагулационните фактори: I (фибриноген), II, V, VII, X.

За определяне на РТ и INR е необходима плазма получена от венозна или капилярна кръв, смесена с антикоагулант (цитрат). Кръвта се взема сутрин на гладно и без приема на лекарства за поне 12 часа.

Клинично значение на РТ и INR
РТ и INR сe изследват за оценка на вродена или придобита недостатъчност на факторите II, V, VII, X, тежка чернодробна недостатъчност, прием на орални антикоагуланти, белодробна тромбоза, предоперативно, при тежки инвазивни процедури, неизяснено кървене или лесно кръвонасядане, кървене от носа, кървене на венците и остра дисеминирана интраваскуларна коагулация. INR в границите от 2.0 до 3.0 е ефективен терапевтичен диапазон за хора, приемащи орални антикоагуланти (напр. предсърдно мъждене, венозна или белодробна тромбоза).

При лечение с орални антикоагуланти, чернодробни заболявания, недостатъчно количество на фактори на кръвосъсирването, дефицит на витамин К, наличие на инхибитори на факторите на кръвосъсирването – кръвта се съсирва бавно и РТ в % е под долната референтна граница, а INR е над.

При високо ниво на витамин К (при прием на много храни съдържащи витамин К, като черен дроб, броколи, нахут, зелен чай, зеле, зеленчуци, соя), лекарства, съдържащи естрогени, като хапчета за контрол на раждаемостта и хормонозаместителна терапия – кръвта се съсирва по-бързо и РТ в % е над горната референтна граница, а INR е под.

Skip to content