Полезна информация по време на грипна епидемия

Разлики между обикновена настинка и грип

симптоми

настинка

грип

развитие на симптомите

плавно

рязко от 3-6 часа (вис.темп. и болки)

температура

по-рядко

почти винаги в и още в начален стадий

в над 80% от

случаите е над 38 градуса за 3-4 дни

кашлица

По-скоро влажна

Започва със суха кашлица

мускулна болки

Лека до умерена

По-силни, по цялото тяло включително лицето

втрисане

нетипично

типично – в 60% от

случаите

умора

лека

умерена до силна

Секреция от носа

Относително често

По-рядко

главоболие

нетипично

много рязко и силно в повечето в 80% от случаите

възпалено гърло

типично

нетипично

дискомфорт в гръден кош (затруднено дишане)

леко до средно

остро и силно

препоръча се спешна консултация с лекар

запушен нос

типичен

нетипичен

Коронавирусите в повечето случаи са безобидни – причиняват стомашно-чревни неразположения или пък инфекции на горните дихателни пътища като всяка настинка. Някои щамове като новият в Китай 2019-nCoV и други два от тях – респираторен синдром на Близкия изток (Mers) и тежък остър респираторен синдром (Sars) – засягат организма много по-тежко, симптомите са подобни на грипа.

Симптоми на инфекцията с коронавирус:

 • Хрема;
 • Кашлица;
 • Висока температура;
 • Умора и обща отпадналост;
 • Болки в гърлото;
 • Според конкретния щам, може да има и стомашно-чревни оплаквания;
 • Понякога може да причини пневмония или бронхит, по-често при хора с отслабена имунна система, бебета.

Подобно на други коронавируси, както и при обикновената настинка, вирусът се разпространява чрез капчици, когато човек кашля или киха, чрез близък контакт – ръкостискане, прегръдка. Може да се разпространи и когато някой докосне замърсена повърхност, пипана от болен – например дръжка на вратата.

Няма специфични лечения за коронавирусите, също както няма лечение и за обикновената настинка.

Към момента липсват специфични и конкретни указания за предпазване на инфекция с коронавирус, предаването на която не се различава от заразяването с грипен и други грипоподобни вируси.

Предпазни мерки

Ако все още сте здрави и не сте почувствали симптомите на вирусна, коронавирусна или грипна инфекция следвайте няколко прости стъпки по отношение на предпазване от развитието и усложненията на симптомите, както и развитието на вторични инфекции, които спокойно може да бъдат практикуване в ежедневието:

 1. Строго да се спазва лична хигиена, ръцете да се мият с антибактериален сапун след пребиваване на обществени места или струпване на хора или със гел, съдържащ алкохол.
 2. Това просто действие премахва грипните вируси, полепнали по тях. Честото миене или дезинфектиране на ръцете ще помогне за предпазване от вирусите. Грижливо мийте ръцете с вода и сапун, особено след кихане и кашляне. Дезинфектантите за ръце на алкохолна основа или с кърпички за еднократна употреба намаляват количеството на грипни вируси върху замърсени ръце, въпреки че измиването с вода и сапун е по-ефективно. Измиването на ръцете не е просто изплакване набързо; всеки път миенето трябва да продължи най- малко 20 секунди.
 3. Да се стои на разстояние поне 1,5 м. при разговор и да се избягват многолюдни събирания, ръкостискания и прегръдки при среща с хора.
 4. Когато не могат да се избегнат контактите с болни, или местата с много хора, да се намали времето на престоя колкото е възможно.
 5. Да не се ползват чаши на колеги, както и други работни пособия.
 6. Да се носи предпазна маска. Винаги си измивайте ръцете след пипане на използвани маски. Унищожавайте използваните маски.
 7. Да не се пипа никаква част от лицето, особено носа и устата с неизми ръце. Въздържайте се от всяко изкушение докосване на лицето (освен ако искате да се хранете, непременно след измиване на ръцете ви).
 8. Да се взимат средства за укрепване на имунна система. Засилете имунитета си с храни, които са богати на вит. С. Ако поемате допълнителни таблетки от този витамин, добре е в добавка да има и Цинк, който ускорява абсорбцията му.
 9. Пийте колкото се може повече топли течности. Топлите напитки отмиват попадналите върху лигавицата на носоглътката вируси в стомаха, където те не могат да оцелеят, да се размножат и причинят вреда.
 10. Заболелите от грип или хората, при които има съмнение за заболяване да се изолират и да не ходят на работа.
 11. При повишена температура, кашлица и трудности с дишането рано да се търси лекарска помощ, както и да се даде на лекуващия лекар информация за скорошни пътувания.
 12. При кихане да се притварят устата и да се обърна на обратната страна на отсрещостоящия човек. Да се покриват добре носа и устата при кашлица и кихане с маска или кърпичка.
 13. В офисите да се дезинфикцират дръжките на вратите по няколко пъти на ден.
 14. Измервне на температурата, при повишаването ѝ, служителят да се изолира от здравите служители. Да се избягва контакт с хора с кашлица или температура.
 15. Да се избягва консумацията на сурови или недобре сготвени животински продукти, както и суровото месо, мляко или животински органи да се обработват внимателно

Грипните и грипоподобните, както и коронавирусите се разпространяват от човек на човек предимно при кашляне и кихане. Човек може да се зарази и при контакт с повърхности, които са заразени от пръските, отделени при кашляне и кихане от болни лица чрез докосване след това на очите, носа или устата си. Тъй като някои вируси и бактерии могат да преживеят два и повече часа върху повърхности като дръжки на врати, плотове и др., честото измиване на ръцете спомага за намаляване на възможността за заразяване от повърхности.

Мерки за предпазване от новия грипен вирус според Международната Федерация на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК/ЧП)

Препоръчват се пет прости правила за поведение, независимо къде живеем и работим:

 1. Измиване внимателно на ръцете с топла вода и сапун/ пяна. Това е особено важно след контакт с болни хора.
 2. Покриване добре на носа и устата при кашлица и кихане. Това може да стане с маска или кърпичка.
 3. Да се стои на разстояние поне 1,5 м. при разговор и да се избягват многолюдни събирания, ръкостискания и целувки при среща с хора.
 4. Изолиране на болните или съмнителни в отделна стая. По възможност при болния да влиза само един член от семейството и то този, който няма някакви други заболявания. Добре е при болния да се влиза с маска. Редовно да се проветрява помещението. Не трябва да се забравя, че най-рискови са малките деца, бременните, болните и възрастните хора. В тези случаи е добре да се потърси веднага медицинска помощ.
 5. Да бъдат унищожавани инфектираните материали, като кърпички и маски, като за целта същите бъдат запечатвани в найлонова торба и изгорени или заровени.
Skip to content