ЛХ

Резюме за ЛХ

Алтернативни наименования на теста LH, лутеинизиращ хормон
Апарат Аlinity
Метод CMIA
Мерна единица mIU/mL
Референтна стойност Жени:

– фоликуларна фаза: 1.8-11.78 mIU/mL;

– овулаторна фаза: 7.59-89.08 mIU/mL;

– лутеална фаза: 0.56-14.0 mIU/mL;

– постменопауза: 5.16-61.99 mIU/mL;

Мъже: 0.57-12.07 mIU/mL.

Необходим материал Кръвен серум или плазма
Условия за пробовземане Сутрин на гладно
Ограничения Няколко седмици преди провеждане на изследването трябва да бъдат спрени оралните естрогенови контрацептиви
Интерференции циметидин, кломифен, дигиталис, леводопа, налоксон, перорални контрацептиви, антиконвулсанти, DHEAS
Резултат Получава се в същия ден, в който е даден материал за изследване

 

Какво представлява ЛХ?

ЛХ е гликопротеин, произвеждан от гонадотропните клетки в предния дял на хипофизата (аденохипофиза) под контрола на хипоталамуса чрез гонадотропин-освобождаващ хормон. Участва в регулацията на репродуктивните процеси при жените и мъжете, като функцията му е тясно свързана с тази на фоликулостимулиращия хормон (ФСХ). При мъжете ЛХ заедно с ФСХ стимулират сперматогенезата, а при жените – развитието на овариалния фоликул, плацентата и корпус лутеум. Определянето на ЛХ се използва за изясняване на функционални нарушения на оста хипоталамус-хипофиза-полови жлези. Нормалният менструален цикъл е с продължителност средно 28 (21-35) дни. Характеризира се с две основни фази – фоликуларна и лутеална. През фоликуларната фаза ФСХ стимулира производството на естрадиол, а ЛХ – на прогестерона. Във фоликуларната фаза се изследват ЛХ, ФСХ и естрадиол, а в лутеалната – естрадиол и прогестерон.

 

Показания за провеждане на изследването:

Като стандарт за оценка на яйчниковата функция се изследват естрадиол, ФСХ, ЛХ и прогестерон. Изследването се провежда при данни за инфертилитет (безплодие). Установява се т.нар. „яйчников резерв“ при жената и причината за понижен брой сперматозоиди при мъжа. Други показания: при нарушения в менструалния цикъл, синдром на поликистозни яйчници, първична или преждевременна яйчникова недостатъчност, хромозомни аномалии, нарушена функция на хипофизната жлеза или хипоталамуса, преждевременен/късен пубертет, за установяване периода на овулация.

Симптоми, които могат да насочат към проблем с половите хормони са: необяснима загуба на тегло, отпадналост, нередовен или липсващ менструален цикъл.

 

Подготовка за изследването:

Кръвна проба се взима сутрин на гладно до 9:00 часа след 12-часова хранителна пауза без прием на кафе и медикаменти. Изследването на ЛХ се провежда във фоликуларната фазa. Някои медикаменти могат да повлияят върху резултатите от изследването (циметидин, кломифен, дигиталис, леводопа, налоксон, перорални контрацептиви, антиконвулсанти, DHEAS и др.). Оралните естрогенови контрацептиви потискат секрецията на FSH и LH до 50 %. Няколко седмици преди изследването те не трябва да се вземат.

 

Интерпретация на резултатите:

  • при първична яйчникова недостатъчност ЛХ и ФСХ ще са увеличени;
  • при преждевременен пубертет ЛХ >0.6 IU/L;
  • при жени в менопауза и перименопауза ФСХ И ЛХ ще бъдат повишени;
  • при хипоталамо-хипофизна причина ФСХ и ЛХ ще бъдат намалени;
  • увеличен ЛХ и намален ФСХ се установяват при поликистоза на яйчници.

 

Skip to content