Лептин

Резюме за Лептин

Алтернативни наименования на теста Leptin
Метод ELISA
Мерна единица ng/mL
Референтна стойност Жени: 3.7-11.1 ng/mL;

Мъже: 2.0-5.6 ng/mL.

Необходим материал Кръвен серум
Условия за пробовземане Сутрин на гладно без прием на медикаменти
Резултат Получава се в рамките на 5 работни дни от деня, в който е даден материал за изследване

 

Какво представлява лептинът?

Лептинът е пептиден хормон, който се произвежда от мастните клетки (адипоцити). Чрез кръвния поток достига до хипоталамуса, където стимулира центъра за ситост, като се свързва с рецептори. Основната му роля е да потиска апетита и да увеличава основния метаболизъм. Синтезата на хормона е правопропорционална на количеството мастна тъкан в организма. При правилно фукциониране лептинът спомага за поддържане на нормално телесно тегло.

 

Подготовка за изследването:

Кръвна проба се взима сутрин на гладно без прием на медикаменти.

 

Показания за провеждане на изследването:

Изследването се провежда при данни за затлъстяване, постоянно чувство на глад, деца с високостепенно затлъстяване и забавен пубертет.

 

Интерпретация на резултатите:

Понижени стойности /хиполептинемия/ се наблюдават при вроден дефицит на лептин, който води до чести бактериални инфекции, неконтролируем глад, хиперинсулинемия, дислипидемия, чернодробна стеатоза, хипогонадотропен хипогонадизъм.

Повишени стойности /хиперлептинемия/ се регистрират при затлъстяване, лептинова резистентност. Други състояния, асоциирани с увеличени нива на хормона са: неалкохолна чернодробна стеатоза, синдром на Рабсън-Менденхол, депресия, невродегенеративни заболявания.

 

 

Skip to content