Естрон

Резюме за Естрон

Алтернативни наименования на теста Estron, E1
Метод ELISA (EIA)
Мерна единица ng/L
Референтна стойност Жени:

– пременопауза: 21-319 ng/L;

– постменопауза: 11-95 ng/L;

Мъже: 13-149  ng/L.

Необходим материал Кръвен серум
Условия за пробовземане Сутрин на гладно
Резултат Получава се в рамките на 10 работни дни от деня, в който е даден материал за изследване

 

Какво представлява естронът?

Естронът е женски полов хормон, който се продуцира в набъбречните жлези, яйчниците и мастната тъкан. Екскретира се основно чрез урината. Естрогените биват три вида: естрон (Е1), естрадиол (Е2) и естриол (Е3). В сравнение с естрадиолa останалите естрогени имат по-ниска активност. Естронът е прекурсор и метаболит на естрадиола. По време на менопауза основният естроген в циркулацията е естронът. Той играе роля в поддържането на костно-минералното съдържимо, използва се като хормон-заместителна терапия (ХЗТ).

 

Показания за провеждане на изследването:

Изследването се провежда при данни за менструални нарушения в предменопаузалния период, абнормално маточно кървене, суха кожа, умора, намалено либидо, топли вълни, депресия и др. Естронът може да се изследва както при жени при съмнение за рак на яйчниците, така и при мъже – при рак на тестисите или и при двата пола – при тумор на надбъбречните жлези. Обикновено се назначава при жени, които са навлезли в менопауза.

 

Подготовка за изследването:

Кръвна проба се взима сутрин на гладно без прием на медикаменти.

 

Интерпретация на резултатите:

Повишени нива могат да се дължат на овариални тумори, карцином на ендометриума, карцином на гърдата, синдром на овариална микрополикистоза, при лечение на карцином на простатата (при редукция нивата на тестостерон). Затлъстяването води до повишено производство на естрон от мастната тъкан. Увеличени нива се наблюдават при постменопаузални жени.

Понижени нива могат да доведат до остеопороза, симптоми на менопауза.

 

 

Skip to content