Естрадиол

Резюме за Естрадиол

Алтернативни наименования на теста Estradiol, Е2
Апарат Аlinity
Метод CMIA
Мерна единица pg/mL
Референтна стойност Жени:                

– фоликуларна фаза: 21-251 pg/mL;

– овулаторна фаза: 38-649 pg/mL;

– лутеална фаза: 21-312 pg/mL;

– постменопаузa: <28 pg/mL;

Мъже: 11-44 pg/mL.

Необходим материал Кръвен серум или плазма
Условия за пробовземане Сутрин на гладно
Ограничения Изброени са по-долу
Интерференции Изброени са по-долу
Резултат Получава се в същия ден, в който е даден материал за изследване

 

Какво представлява естрадиолът?

Естрадиолът е естроген, който играе роля в образуването на вторичните женски полови белези, развитието на женската полова система, костната система,  участва в регулацията на менструалния цикъл и др. При жените се секретира от яйчници, надбъбречни жлези, плацентата по време на бременност, както и от други органи като кожа, мастна тъкан, черен дроб и др.  При мъже основно се секретира от тестисите. Екскретира се чрез урината. Нормалният менструален цикъл е с продължителност средно 28 (21-35) дни. Характеризира се с две основни фази – фоликуларна и лутеална. През фоликуларната фаза ФСХ стимулира производството на естрадиол. Във фоликуларната фаза се изследват ЛХ, ФСХ и естрадиол, а в лутеалната – естрадиол и прогестерон.

 

Показания за провеждане на изследването:

Като стандарт за оценка на яйчниковата функция се изследват естрадиол, ФСХ, ЛХ и прогестерон. Изследването се провежда при данни за инфертилитет (безплодие), както и проследяване ефекта от терапията. Други показания: при нарушения в менструалния цикъл, синдром на поликистозни яйчници, при фоликуларна стимулация, овариален карцином, за оценка на хормоналната терапия при жени в менопауза, преждевременен пубертет, нарушения в хипоталамо-хипофизно-гонадната ос, гинекомастия и тумори на тестисите.

Симптоми, които могат да насочат към проблем с половите хормони са: необяснима загуба на тегло, отпадналост, нередовен или липсващ менструален цикъл, промени в настроението, акне.

 

Подготовка за изследването:

Кръвна проба се взима сутрин на гладно до 9:00 часа след 12-часова хранителна пауза без прием на кафе и медикаменти. Някои лекарства могат да повлияят върху резултатите от изследването като: перорални контрацептиви, ампицилин, тетрациклин, кортикостероиди, DHEA, тестостерон, естроген, фенотиазин, кломифен, диазепам и др. Необходима е консултация с лекуващия лекар, за да се прецени дали лечението с някой от изброените медикаменти може да се спре временно преди провеждане на изследването.

 

Интерпретация на резултатите:

  • Повишени нива на хормона се наблюдават при: естроген-продуциращи тумори, гинекомастия при мъже, чернодробно увреждане.
  • Понижени нива се регистрират при: пременопауза и менопауза, преждевременна овариална недостатъчност.

При жени, на които се извършват процедури по асистирана репродукция е необходимо нивата на хормона да се контролират, за да се проследи настъпването на овулация. Нивата на естрадиол се следят и при прилагане на хормонзаместителна терапия при жени в менопауза.

 

Skip to content