Два теста на преференциална цена

Два теста на преференциална цена

КРАТКА ИНФОРМАЦИЯ

През следващите 3 месеца, за всички пациенти на СМДЛ РАМУС ООД, изтеглили талон през нашият сайт, предлагаме следните комбинации от два теста на преференциална цена.

Микробиологично изследване на гърлен и носен секрет 10,00 лв. (включително такса за вземане на биологичен материал).
Изследване на Витамин В12 и фолиева киселина 30,00 лв. (включително такса за вземане на биологичен материал).

Витамин В12 и Фолиевата киселина имат съществено роля в процесите на клетъчно делене, конкретно при формиране на кръвните клетки (бели и червени), структурното оформяне на нервните влакна и много други. Тези витамини участват в ДНК синтезата – т.е. в изграждането на онази част от клетката, която пряко е обвързана с наследствената информация. Ниските нива на Витамин В12 и фолиевата киселина са основна причина за втората по честота анемия – мегалобластната.

Дефицитът на витамин В12 може да бъде свързан със заболявания на стомаха, тънките черва, задстомашната жлеза, при които се нарушава усвояването му. Също така ниските нива на В12 се наблюдават при намален внос поради диета, неправилен хранителен режим (вегетарианци, вегани и др.) както и повишена консумация при различни процеси в организма – по време на бременност, кърмене, при хронични възпалителни процеси, при развитие на туморни формации и други.
Витамин В12 се набява главно чрез консумация на месо, яйца, мляко и млечни продукти.

Недостигът на витамини обикновено се развива бавно, в продължение на няколко месеца до години. Симптомите на авитаминоза могат да бъдат едва доловими в началото, но те се увеличават и стават все по отчетливи в хода на болестта. В началото дефицита може да се изразява предимно с неврологчни и гастроентерологични смущения и едва по-късно да се развие така наречената макроцитна, мегалобластна анмемия.
Фолиева киселина е известна също като витамин В-9 се съдържа главно в плодове и зелени листни зеленчуци.
Алкохолът намалява усвояването на фолиева киселина и витамин В12, така че редовният прием на алкохол може да доведе до дефицит. Някои лекарства също могат да възпрепятсват усвояването на тези виатмини.

Рисков континген за такива дефицити са бременни жени и майките в периода на кърмене. Лицата, подложени на хемодиализа и тези с хронични бъбречни заболявания също би следвало редовно да контролират нивата на желязо, витамин В12 и фолиева киселина.

Симптоми при недостиг на витамин В12 и/или фолиева киселина:

 • Умора, слабост, бледи кожа и лигавици;
 • Главоболие, обща отпадналост;
 • Неврологична симптоматика, тремор, болка, мускулна слабост нестабилни движения, изтръпване или мравучкане на ръцете и/или краката;
 • Психично объркване, лоша памет;
 • Анемия;
 • Лошо храносмилане, коремни болки, констипация, диария, гастроезофагиален рефлукс, гастрит, при някои хора- загуба на тегло;
 • Остеопороза;
 • Повишена податливост на инфекции;
 • Изоставане в развитието при новородени и бебета;
 • Съдови проблеми- микроинсулти и инсулти, коронарна болест на сърцето, ортостатична хипотензия, дълбока венозна тромбоза, белодробна тромбемболия;
 • Стерилитет;
 • и други различни симптоми.

Пакетът включва:

 1. Тест на Витамин В12;
 2. Тест на фолиева киселина;
 3. Такса вземане на биологичен материал.
Skip to content